Кількість і об'єм вогнегасників на певну площу розраховується відповідно до Правил експлуатації та Типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15 січня 2018 року № 25.

За цими нормами, для гасіння пожеж на початковій стадії в приміщеннях площею до 100 м2 потрібний один вогнегасник. Для гасіння пожеж на початковій стадії в приміщеннях площею від 100 до 200 м2 потрібні два вогнегасники. Для гасіння пожеж на початковій стадії в приміщеннях площею від 200 до 300 м2 потрібні три вогнегасники. І так далі.

Об'єм вогнегасника повинен бути не менше 5 кг. Для гасіння пожеж класу F (масла та жири) використовуються вогнегасники з вогнегасною речовиною, призначеною для гасіння пожеж цього класу (наприклад, аерозольний вогнегасник). Об'єм такого вогнегасника повинен бути не менше 2 л.


Коли можна збільшити кількість вогнегасників


У деяких випадках кількість вогнегасників може бути збільшена, якщо:

В приміщенні є обладнання, що становить підвищену пожежну небезпеку.

В приміщенні є горючі матеріали у великих кількостях.

В приміщенні є люди з обмеженими фізичними можливостями.

Наприклад, в приміщеннях, де є електрообладнання, що працює під напругою до 1000 В, повинні встановлюватися вогнегасники, призначені для гасіння пожеж класу Е. У таких приміщеннях кількість вогнегасників повинна бути не менше двох.

В приміщеннях, де є горючі матеріали у великих кількостях, кількість вогнегасників повинна бути збільшена з розрахунку 1 вогнегасник на кожні 100 м2 площі.

У приміщеннях, де є люди з обмеженими фізичними можливостями, вогнегасники повинні встановлюватися на висоті не більше 1,2 м від підлоги. У таких приміщеннях кількість вогнегасників повинна бути не менше двох.


Розрахунок кількості вогнегасників


Кількість і об'єм вогнегасників на певну площу можна розрахувати за допомогою наступної формули:

K = S / Q

де:

K - кількість вогнегасників

S - площа приміщення

Q - витрата вогнегасної речовини на один квадратний метр

Витрати вогнегасної речовини на один квадратний метр залежать від типу вогнегасної речовини, класу пожежі та інших факторів. Для порошкових і вуглекислотних вогнегасників витрата вогнегасної речовини становить приблизно 1 кг на 25 квадратних метрів. Для водяних і водопінних вогнегасників витрата вогнегасної речовини становить приблизно 0,8 л на 25 квадратних метрів.

Наприклад, для приміщення площею 100 квадратних метрів, де можливі пожежі класу А і В, потрібно використовувати не менше 4 порошкових або вуглекислотних вогнегасників або 5 водяних або водопінних вогнегасників.

K = 100 / 25 = 4


Фактори, що потрібно враховувати


Якщо в приміщенні є обладнання, яке може бути пошкоджено водою, потрібно використовувати порошкові або вуглекислотні вогнегасники.

Крім того, потрібно враховувати такі фактори при розрахунку кількості і об'єму вогнегасників:

Категорія пожежної безпеки об'єкта

Наявність в приміщенні горючих матеріалів

Розміри та конфігурація приміщення

Можливі причини виникнення пожежі


Кількість і об'єм вогнегасників для виробничих, складських та промислових приміщень  


Кількість і об'єм вогнегасників для виробничих, складських будинків та приміщень  промислових підприємств розраховується згідно таблиць, наведених у Типових нормах належності вогнегасників. 

В цих таблицях враховується:

гранична захищувана площа приміщень, 

клас можливої пожежі, 

категорія приміщення за пожежо- та вибухо небезпечністю. 


Окремо додано НОРМИ належності вогнегасників для гаражів та авто майстерень, а також ПЕРЕЛІКи об’єктів різного призначення, які мають бути оснащені переносними або пересувними вогнегасниками.


Остаточна кількість і об'єм вогнегасників для конкретного приміщення визначаються за результатами обстеження пожежної безпеки цього приміщення.

Рекомендується звернутися до фахівця з пожежної безпеки для отримання консультації щодо розрахунку кількості і об'єму вогнегасників для конкретного об'єкта.