У комплект обов'язкових засобів пожежогасіння входить відро пожежне конусне: найчастіше його кріплять на пожежних щитах, розташованих в громадських і виробничих об'єктах. У людей, не втаємничених у тонкощі протипожежного захисту, справедливо виникає питання: чому відро конусное, а не стандартної звичної форми? Точної відповіді на питання немає, але ми запропонуємо на вибір декілька загальноприйнятих версій.

Конусне відро: форма визначає практичність


Варіант, який приходить на розум першим: конусоподібні відра марно красти, так як їх не можна використовувати в господарстві. З огляду на складні десятиліття історії нашої країни, ця версія заслуговує на увагу.

Конусоподібне пожежне відро більш практичне: їм зручніше носити воду, тому що воно тоне відразу. У той же час плоскодонні вироби доводиться притоплювати, інакше вони плавають, немов поплавки. Втрачаються дорогоцінні секунди - недозволена розкіш при пожежі.

Конусоподібної виріб зручне в експлуатації. Пожежники працюють в товстих рукавицях, а в них легко захопити верхівку конуса і утримувати її без ризику зісковзування при виливання води. З плоским дном так не вийде: вода може розплескатися даремно.

Звідси - наступний фактор. Форма пожежного відра дозволяє уникнути схлопування при виливання: отже, воду можна направити на велику відстань, і вона цілеспрямовано потрапить в об'єкт, який не розхлюпуючи по сторонам.

Гостре днище виробу дозволяє швидко пробити лід і черпати воду з лунки пожежного водоймища. Цей процес не зашкодить ємності: при такій формі жорсткість збільшена, тому вм'ятини виключені.


Конусне відро: комплекс переваг


Є історична версія: нібито конусное відро було винайдено, щоб беруть участь в гасінні пожежі працівники не ухилявся: його не можна поставити на землю, щоб перепочити. Підтверджень цієї теорії в історичних документах немає. Зате точно відомо, що:

    виробляти пожежні відра простіше і дешевше: відсутні витрати на виготовлення днища;
    при мінімальній витраті матеріалу забезпечується максимальний обсяг - приблизно 8 л;
    з виробом можна бігти, бо нічого не буде сильно розгойдуватися і бити по ногах, як плоскодонне;
    виріб універсальне: їм легко зачерпувати не тільки воду, а й пісок з ящика.

Також історично відомо, що цей елемент входив в пожежний інвентар старовинних кораблів. Тоді подібності відер робили з декількох шарів парусини, а конусну форму придумали для економії матеріалу і легкості пошиття. Звідси традиція стала розвиватися далі.

Як би там не було, комплектація пожежного щита обов'язково включає конусообразное жерстяне відро, а воно не раз демонструвало свою ефективність. Так простий, але практичний елемент продовжує нести свою цінну службу.