Пожежа досі є одним з найбільш небезпечних явищ. Для боротьби з ним протягом десятиліть фахівці створювали комплекс правил, який зараз закріплений законодавчо. Один з елементів цього комплексу - план евакуації при пожежі, що визначає дії персоналу, шляхи виходу з будівлі, порядок поведінки при виникненні спалаху.
 

План евакуації - фактор безпеки


Можна наважитися стверджувати, що цей документ бачив кожна людина: в навчальному закладі, на роботі, в супермаркеті ... Тому докладно описувати візуально-текстову складову документа немає необхідності.
Затверджені в Україні Правила пожежної безпеки регламентують наступне: план потрібно розробляти для об'єктів, де постійно або тимчасово перебуває більше 100 осіб або для приміщень, де одночасно перебуває більше 50 осіб. Також правило стосується нежитлових багатоповерхових будівель при одночасному перебуванні на поверсі 25 і більше осіб. Для зручності подальшого оповідання всі ці будівлі можна назвати об'єктами з масовими перебуванням людей.

Обов'язково план пожежної евакуації повинен бути присутнім в:
● школах, дитсадках, інших навчальних закладах;
● будинках престарілих;
● установах системи охорони здоров'я;
● санаторіях та інших будівлях для відпочинку;
● розважальних закладах;
● готелях всіх типів;
● підприємствах торгівлі;
● критих спортивних комплексах.

У них, крім схеми, має бути присутня затверджена керівником інструкція. Документ визначає дії співробітників по організації безпечного та оперативного виведення присутніх на момент пожежі людей. Якщо об'єкт цілодобовий - потрібна окрема інструкція для дій в нічний час.
Природно, схема евакуації при пожежі та інструкція - не номінальне документи. Правила наказують кожні півроку проводити тренування серед усіх відповідальних співробітників, щоб переконатися: вони знають свої обов'язки і загальний порядок дій.
Якщо змінюється планування, технологія виробництва, штатного розпису або призначення - потрібно замовляти виготовлення планів евакуації заново, вносячи актуальну версію всі зміни.

Чи можна створити план евакуації самостійно?


За правилами, всі знаки пожежної безпеки повинні знаходитися в зоні видимості. Це стосується також схеми. Інший конкретики в нормах немає: конкретні рішення по розробці та розміщення документа повинен приймати відповідальний за пожежну безпеку. Це співробітник (один або кілька) компанії, що експлуатує об'єкт.
В їх обов'язки входить розробка планів евакуації, позначення на них евакуаційних шляхів і аварійних виходів, написання правил поведінки в надзвичайних ситуаціях, визначення порядку дій при пожежі. Вони зобов'язані вказати місця розміщення засобів пожежогасіння, ручних сповіщувачів, апаратів телефонного зв'язку з номерами виклику пожежної бригади. Готову документацію повинен затвердити керівник.
Вже по перерахованого зрозуміло, що створювати документацію повинна людина, що глибоко знає державні норми, що стосуються пожежної безпеки.

Але будемо відвертими

У невеликих і приватних компаніях справи йдуть по-іншому. І безпечніше план евакуації купити, ніж створювати його самостійно.
Як зазвичай надходять фахівці, яких «обрадували» призначенням в якості відповідальних за пожежну безпеку? Шукають в Інтернеті еталонну документацію, трохи редагують під особливості будівлі - і все. Чи потрібно говорити, що тільки великі організації дозволяють собі окремого і добре навченого профільного фахівця. В інших випадках ці обов'язки лягають (найчастіше) на заступників керівника.
Що робить некваліфікований людина? Малює схему згідно з проектом будівлі / поверху і стрілочками позначає напрямки переміщення людей до евакуаційних виходів. При цьому він навряд чи знає про вимоги до оформлення такої документації та державних стандартах (наприклад, ДБН В.1.1-7-2002). Але якщо в результаті трапляється пожежа, і через неправильну схеми і неорганізованих дій травмуються або гинуть люди - відповідальність буде нести саме цей фахівець.
Є ще один фактор. Багато сучасних об'єктів побудовано з певними відхиленнями від будівельних норм. Щоб легально ввести їх в експлуатацію, для кожного такого будинку розробляють Концепцію забезпечення пожежної безпеки. Отже, відповідальний співробітник повинен працювати, ідеально знаючи і враховуючи державні норми, а також особливості Концепції.
Висновок такий: простіше план евакуації замовити в спеціалізованій організації. Фахівці вивчать об'єкт і документацію, після чого в професійних програмах створять документацію в точній відповідності з усіма діючими стандартами. Відповідального за пожежну безпеку залишиться тільки вивчити це, прийняти до відома, проводити інструктаж і «навчальні тривоги» для персоналу. Додаткова перевага: у перевіряючих органів не буде претензій до якості документації. Отже, не виникне приводів для штрафів.