Багато автолюбителів згадують вогнегасник часто останнім, коли їх просять перерахувати найпотрібніші предмети для машини. Найчастіше його зберігають в багажнику, тоді як «Правилами дорожнього руху» передбачено закріпити в такому місці, де водій легко може дістати його і застосувати в разі необхідності.

Більшість водіїв легковажно ставляться до наявності і вибору виду вогнегасника, розташування його в машині. Згорілі автомобілі тому підтвердження.

Для забезпечення безпеки в разі загоряння автомобіля, дуже важливим є правильний підбір вигляду вогнегасника. Необхідно відмовитися від тих, які призначені для гасіння водою, оскільки бензин і масло (основні горючі речовини в автомобілі) вони не погасять. Пінний вогнегасник теж не підійде, тому що піна може привести до короткого замикання в електроприладах сучасного автомобіля.

Найкраще застосовувати порошковий вогнегасник. В цьому випадку порошок під дією тиску викидається з балона, за допомогою шланга або насадка його направляють в осередок пожежі, внаслідок чого перекривається доступ кисню.

Зараз виробляють закачні порошкові вогнегасники: вони оснащені індикатором тиску, за допомогою якого можна визначити робочий стан. У закачного вогнегаснику порошок вже закачано під тиском всередину корпусу, для приведення його в дію необхідно висмикнути чеку, направити шланг з насадкою на вогнище пожежі і натиснути на кран.

Перевертати вогнегасник під час гасіння вниз головою МОЖНА!

Існують також вуглекислотні вогнегасники, принцип дії яких заснований на викиді вогнегасної речовини - уклекіслоти під дією власного надлишкового тиску. В цьому випадку уклекіслота охолоджує і заміщає повітря в місці загоряння. Застосовувати вуглекислотні вогнегасники слід вкрай обережно (можливо обмороження відкритих ділянок шкіри, а також задуха при концентрації в повітрі 10% вуглекислоти). Перевірити робочий стан (чи не розрядився вогнегасник мимовільно) можна шляхом зважування.

Виходячи з вищесказаного найнадійнішим і простим у використанні вогнегасником для автомобіля є порошковий закачного. Ставлячи собі питання «Де купити автомобільний вогнегасник - на ринку або в магазині?», Не забувайте про сертифікати відповідності та гарантійному обслуговуванні, які можуть надати тільки спеціалізовані фірми і підприємства. Не забувайте щомісяця візуально перевіряти тиск в корпусі, а також вчасно проводити технічне обслуговування свого вогнегасника.

Вимоги до автомобільного вогнегасника: надійність, щорічне проходження технічного обслуговування, легкодоступность кріплення в машині.