Вогнегасник - базове спеціальне обладнання, що дозволяє впоратися із загорянням без ризику для власного здоров'я. Правила наказують: потрібно обов'язково вогнегасник купити для оснащення транспортних засобів, офісів, виробничих і інших нежитлових приміщень. Ефективність обладнання висока за умови правильного підбору. В Україні ми рекомендуємо купити вогнегасник виключно в авторизованих точках продажу, такі як наш магазин.

Незважаючи на відмінності в класифікації, пристрій вогнегасника стандартне: робочий балон з протипожежним розчином, що знаходиться під тиском, а також сопло для випуску цієї речовини. Інші тонкощі визначають область застосування обладнання.

Види вогнегасників: повна класифікація


В першу чергу відрізняють типи вогнегасників за обсягом: це малолітражні (до 5 л, автомобільні або офісні), ручні промислові (5-10 л), а також пересувні і стаціонарні (вище 10 л, для великих вогнищ загорянь).

Головною характеристикою в класифікації є тип активної речовини для гасіння вогню. Таким чином відрізняють:

    порошковий вогнегасник ВП - містить порошкоподібну речовину, яке на виході вступає в хімічну реакцію;
    повітряно-пінний ОВП - всередині речовина пінної консистенції;
    вуглекислотний вогнегасник ОУ (в цілому його відносять до категорії газових - разом з аерозольними);
    рідинний (ОЖ) - всередині будь-який вміст в рідкому вигляді.

Спосіб спрацювання - ще один критерій класифікації. Так, вогнегасник автомобільний відноситься до ручних - разом з іншими переносними моделями, активувати які має людина.

Наступний тип - самоспрацьовують кошти, для активації яких досить появи диму або нагрівання до встановленої температури. Є й комбіновані моделі: вони можуть спрацьовувати самі, або ж їх активують вручну.

Які бувають вогнегасники по іншим характеристикам? На розподіл впливає тип пускового пристрою. Відрізняють моделі з затвором (як у пістолета), піропатроном, звичайним вентилем або з пусковим пристроєм.

Ще одна характеристика: метод подачі вмісту. Це може бути вихід під самообразуемим тиском (так, наприклад, працює вогнегасник вуглекислотний). Інші моделі виштовхують речовина під впливом газу. Він може знаходитися в окремому спеціальному балончику або утворитися в результаті хімічної реакції вмісту.

На будь-який сучасний вогнегасник ціна оптимальна. Великий вибір і доступне обслуговування роблять це необхідний засіб пожежогасіння доступним. Тому не варто нехтувати безпекою.

Види вогнегасників та їх застосування


Загальноприйнята маркування вогнегасників залежить від пожежної класифікації. Зараз доступні у продажу моделі для гасіння пожеж наступних класів:

    А - тверді речовини.
    В - рідкі.
    С - у вигляді газів.
    Е - електрообладнання з напругою до 1000В.

Найпоширеніший сучасний тип - порошковий: з його якого можна усувати пожежі всіх класів. Вуглекислотні, а також повітряно-пінні моделі підходять для пожеж класів А, В і С. Водні можна застосовувати тільки для самих елементарних осередків займання.