Безпека автомобіля є надзвичайно важливою в сучасному світі, і один аспект, який часто залишається непоміченим, це важливість наявності вогнегасника у вашому автомобілі. Пожежі в автомобілях можуть бути спустошливими, спричиняючи серйозні травми та загибель людей, а також значні матеріальні збитки. У цьому есе ми обговоримо важливість наявності вогнегасника у вашому автомобілі, типи вогнегасників, придатних для автомобілів, а також стандарти та правила щодо вогнегасників в автомобілях.


Пожежі в автомобілях трапляються частіше, ніж люди усвідомлюють, і вони можуть бути спричинені різними факторами, такими як несправності електрообладнання, витік палива або аварії. Насправді, за даними Інститута державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту проводиться  аналіз інформації про пожежі за звітний період, що надходить  від територіальних органів ДСНС України. Так, підрозділами територіальних органів ДСНС впродовж 2021 року (а це довоєнний рік) в Україні зареєстровано  знищених і пошкоджених транспортних засобів (техніки) 4 719 одиниць! Під час пожеж на транспортних засобах загинуло 15 людей. 


Наявність вогнегасника у вашому автомобілі може допомогти приборкати невеликі пожежі та запобігти їх поширенню, потенційно врятувавши життя та запобігши пошкодженню майна. Важливо зауважити, що вогнегасник слід використовувати лише для невеликих пожеж, які можна легко локалізувати та загасити. У разі великої пожежі найкраще евакуювати територію та викликати професійну допомогу.


Які типи вогнегасників підходять для використання в автомобілях


Існують різні типи вогнегасників, але не всі вони підходять для використання в автомобілях. Найпоширенішим типом вогнегасника, що використовується в автомобілях, є порошковий вогнегасник ABC, який ефективний проти пожеж, спричинених горючими матеріалами, легкозаймистими рідинами та електричним обладнанням. 

Вогнегасники CO2 ефективні проти електричних пожеж, але вони можуть спричинити обмороження, якщо з ними поводитися неправильно. Важливо вибрати правильний тип вогнегасника для вашого автомобіля, виходячи з потенційної небезпеки пожежі та типу присутніх матеріалів.


Який об'єм вогнегасників для автомобіля?


Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій надає рекомендації щодо встановлення та обслуговування вогнегасників в автомобілях у Нормах оснащення вогнегасниками колісних транспортних засобів.

Ці вказівки містять рекомендації щодо типу, розміру та розташування вогнегасників у автомобілях. 

Згідно діючих нормативних правил легкові автомобілі повинні мати порошковий вогнегасник вагою не менше двох кілограм, вантажний транспорт та самоскиди - не менше п'яти, а пасажирські автотранспортні засоби - по одному вогнегаснику в кабіні і в пасажирському салоні.


Міністерство також вимагає, щоб вогнегасники в автомобілях відповідали певним стандартам щодо розміру, типу та маркування. Важливо ознайомитися з місцевими та державними правилами щодо використання та встановлення вогнегасників у автомобілях, оскільки вони можуть відрізнятися залежно від місця розташування. 


Підсумовуючи, наявність вогнегасника у вашому автомобілі може стати порятунком у разі пожежі. Важливо вибрати правильний тип вогнегасника, виходячи з потенційної небезпеки пожежі та дотримуючись інструкцій і правил. Дотримуючись цих заходів безпеки, ви можете бути готові до будь-якої надзвичайної ситуації, яка може виникнути під час руху по дорозі.